Facebook
СУ Христо Смирненски
Средно училище в град Койнаре
Основно меню

Посещение в Парламента на Република България

Депутат организира и спонсорира посещение в Парламента на ученици от гр. Койнаре
Ученици от СУ „Хр. Смирненски” – гр. Койнаре гостуваха вчера в българския парламент с образователна цел. Визитата им бе по покана на техния съгражданин – народния представител от ДПС - Марио Рангелов. Децата бяха придружени от директора и зам.-директора на Гимназията и от ст. учител Марияна Димитрова.
По време на посещението си в Народното събрание учениците се запознаха с историята на сградата, с нейното значение и функции. Докоснаха се до основните закони на страната ни, създадени след Освобождението от 1879 г. до днес - Търновската конституция, Конституциите от 1947 г. и от 1971 г., както и Конституцията на Република България от 1991 г. и разгледаха с интерес фотоизложбата на всички председатели на Парламента.
В кулоарите на Народното събрание те се срещнаха с народни представители и с председателя на Парламента Вежди Рашидов, което предизвика у тях истинско вълнение. Най-впечатлени учениците бяха от възможността да се качат на балкона в пленарната зала, откъдето пряко наблюдаваха работата на народните представители. Още по-вълнуващ беше моментът, когато от трибуната на Народното събрание, по време на свое изказване, г-н Марио Рангелов призова своите колеги с ръкопляскания да поздравят „бъдещето на България - децата от СУ „Хр. Смирненски” – гр. Койнаре.”
По-късно, в непринуден разговор с народния представител Марио Рангелов, гимназистите задаваха въпроси за работата, отговорността и моралните задължения на депутатите. Разбраха, че е важно да има активно гражданско общество, за да се спазват демократичните принципи на управление и конструктивния диалог между институциите. Получиха отговори на въпроси за образованието, за подобряване на инфраструктурата и как те самите могат да се превърнат в инициатори на промяна.
„Не спирайте да се образовате, това е пътя към успеха” – с това послание ги изпрати г-н Рангелов.
Срещата завърши със снимки за спомен и с пожелания за успехи, и удовлетворение от постигнатото.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
All reactions:
Temenuzhka Butanska, Margaritka Tikvasnka и 35 други